COL·LECCIÓ D’ART SACRE DE LA RIBAGORÇA 

Audioguia

L’antiga església de l’Assumpció del Pont de Suert, coneguda amb el nom d’Església Vella, va ser la parròquia d’aquesta vila fins que l’empresa ENHER va finançar la construcció del nou temple, consagrat l’any 1955.

L’origen constructiu d’aquest edifici es troba en l’època romànica, aproximadament al segle XII, tot i que durant el barroc (segles XVII i XVIII) va patir nombroses modificacions. Aquest temple forma un conjunt arquitectònic amb l’antic Palau Abacial, dels segles XV i XVII, que va ser la residència dels abats del Monestir de Santa Maria de Lavaix, i on trobem el campanar de torre de l’església.

Des de l’any 2001, l’Església Vella de l’Assumpció de Maria del Pont de Suert custodia la Col·lecció d’Art Sacre de la Ribagorça, que comprèn diverses disciplines artístiques (pintura, escultura, orfebreria i els retaules originals de l’església). La Col·lecció pretén difondre una part del llegat cultural i artístic de la Ribagorça, a fi de comprendre millor el sentit religiós de la història dels nostres avantpassats ribagorçans.

Alguns retaules han estat traslladats de petites esglésies del terme i altres són originaris del temple. Durant el barroc la producció de retaules va ser important perquè en ells hi havia la possibilitat d’apropar els fets religiosos representats fidelment. D’alguna manera l’espectador d’un retaule presència les escenes de la vida de Crist, de Mare de Déu o els sants i els percep com a persones vives i reals, pròximes a la seva vida quotidiana.

A continuació, podeu veure alguns exemples de retaules i imatges que podem trobar en l’exposició:

RETAULES D’ART SACRE

RETAULE DE L’ASSUMPCIÓ (1731)

Se situa a la zona de l‘altar major. D’estil barroc, és fet amb fusta policromada i daurada. La policromia es troba inacabada, els colors que trobem a la part inferior haurien de continuar a la part de dalt.

El retaule esta estructurat en tres carrers verticals i dos cossos horitzontals sobre un sòcol. En cadascun dels carrers hi ha dues fornícules sobreposades, de les quals la central és la més gran, per estar ocupada per la imatge de l’Assumpció de Maria (imatge contemporània dels anys 50).

Destaca el treball d’escultura de la fornícula central, emmarcada per dues columnes salomòniques amb elements decoratius en motius vegetals i eucarístics. Entre la profusió de la decoració, s’hi poden descobrir alguns àngels i aus.

RETAULE DE SANT SEBASTIÀ (1730)

Se situa a la banda dreta del creuer i es obra de Josep Farriol. Fou encarregada per la Confraria que honora Sant Sebastià al Pont de Suert des de 1586. El 4 d’octubre de 1586 fou descoberta a la vila del Pont de Suert una pesta que va desaparèixer al cap de sis mesos per la intercessió de Sant Sebastià i Sant Roc. En un primer moment, la Confraria va buscar una imatge de Sant Sebastià, fins encarregar el retaule a finals deis segle XVIII.

D’estil barroc, és fet amb fusta policromada i daurada. Esta estructurat en tres carrers verticals i dos cossos horitzontals sobre un sòcol. En cadascun dels carrers hi ha dues fornícules sobreposades, de les quals la central del primer cos és la més gran per estar ocupada per la imatge del sant. La forma poligonal del retaule s’explica per la seva necessitat d’adaptació a l’espai existent al transsepte dret de l’església on es troba, assolint una major plasticitat i superfície artística. Esta policromat amb un domini dels tons de color vermell i blau, enriquits amb el daurat de les principals formes arquitectòniques, ares, fornícules, cornises i dels elements decoratius, rocalles i fullatge.

IMATGES D’ART SACRE

MARE DE DÉU D’ESPERAN (S. XVIII)

IMMACULADA CONCEPCIÓ DEL PONT DE SUERT

MARE DE DÉU DE PERVES

SANTA CATERINA D’ALEXANDRIA DEL PONT DE SUERT (S. XVIII)

SANT BENET DE CASÒS DE MONTIBERRI (S. XVIII)

SANT ROC (S. XVIII)

SANTA ÀGUEDA D’ESPERAN (S. XVIII)

SANT JOAN BAPTISTA (S. XVII-XVIII)

SANT LLORENÇ DE MONTIBERRI (S. XVIII)

SANT ANTONI ABAT (S. XVII-XVIII)

SANT ANTONI DE PÀDUA

SANT FRANCESC XAVIER DE CASTILLÓ DE TOR (S. XVIII)

IMATGE DEL MONUMENT DE SETMANA SANTA

SAFATA PETITÒRIA AMB ÀNIMA DEL PURGATORI DEL PONT DE SUERT

SANTA LLÚCIA

SANT BENET (S. XVIII)

SANT BERNAT (S. XVIII)