EL CENTRE DE FAUNA DE PONT DE SUERT

El Centre de Fauna del Pont de Suert va néixer l’any 1995 i inicialment va ser destinat a la conservació, sensibilització i educació ambiental de la llúdriga. Actualment, es dedica als mamífers semi aquàtics (llúdriga i visó europeu, entre altres) i des de l’any 2013 a la cria ex-situ del tritó del Montseny, amfibi aquàtic en greu perill d’extinció.

Es troba ubicat a una part de la Piscifactoria del Pont de Suert, on es cria truita comuna amb l’objectiu de repoblar els rius de Catalunya. Inclou algunes construccions i un edifici típic de les instal·lacions hidroelèctriques dels anys 50 i 60.

El Centre de Fauna del Pont de Suert és un punt de divulgació i sensibilització envers la problemàtica d’aquests animals i del seu hàbitat: els cursos i les masses d’aigua.

PUNT D’INFORMACIÓ DEL CENTRE DE FAUNA

El  Punt d’informació es un aparador comarcal i facilita al visitant Informació general de la zona (punts  d’interès, activitats, serveis) i del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant  Maurici.

Actualment conté  una exposició  de diferents  elements de la comarca de l’Alta Ribagorça, un espai on s’exposen productes agroalimentaris de la zona, imatges d’espais naturals, una sala per donar a conèixer la tradició de les Falles amb una mostra de diferents tipologies i un  racó destinat al món de la pesca. Els serveis que es donen des del Punt d’Informació són:

  • Informació general de la zona (punts  d’interès, activitats, serveis) i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant  Maurici.

  • Divulgació de cultura i tradicions.

  • Reserva de visites.

  • Visites guiades al Centre Fauna i activitats divulgatives. Majoritàriament les activitats que es programen van adreçades al col·lectiu familiar, però s’adapten a tot tipus de públic.

  • Expedició de llicències i permisos de pesca.

  • Exposicions itinerants.

LA LLÚDRIGA

La llúdriga (Lutra lutra) és una espècie protegida que va està a punt de desaparèixer dels nostres rius, actualment i després de programes de conservació, es considera una espècie estabilitzada als rius.

És un animal carnívor de la família dels mustèlids d’hàbits semi aquàtics, és a dir, es desenvolupa perfectament tant a terra com a l’aigua, viu als rius des de nivell de mar fins les zones més lates de muntanya. S’alimenta, principalment, de peixos i crancs. Es considera un dels millors bioindicadors de la salut dels nostres ecosistemes i de la qualitat dels rius.

VISÓ EUROPEU

El visó europeu (Mustela Lutreola) és un petit mustèlid endèmic del nostre continent, catalogat per la UICN en “Perill crític d’extinció”. També viu en rius, aiguamolls i altres masses d’aigua.

El seu hàbitat ocupava tota l’Europa continental, des de Rússia fins a la Mediterrània, però actualment només ocupa menys del 10% de la seva distribució històrica, havent desaparegut a més de 20 països, sobreviu en petites poblacions aïllades a Rússia, Romania, Moldàvia, Ucraïna, França i Espanya. Són aquestes dues darreres poblacions sobre les que descansen les majors esperances de conservació mundial de l’espècie, donat que la resta de poblacions estan molt amenaçades i en constant disminució.

L’expansió del visó americà, les malalties, les alteracions de l’hàbitat i els atropellaments en carreteres són, entre altres, les principals amenaces actuals.

La necessitat d’actuar decididament per preservar el visó europeu va portar les administracions autonòmiques, estatals i europees a impulsar programes coordinats de conservació. Així, en 1999 es va crear el Grup de Treball del Visó Europeu, que és el fòrum tècnic de coordinació entre les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Medi Ambient en matèria de biodiversitat.

El programa de cria en captivitat es va iniciar el mes de novembre de 2004 amb la captura, selecció i quarantena de nou exemplars subadults, cinc femelles i quatre mascles procedents de La Rioja (5), Àlaba (2) i Burgos (2) com a fundadors del programa de cria. Aquests exemplars es van traslladar al Centre de Fauna del Pont de Suert, construït en el marc de projectes LIFE i la col·laboració de FECSA-ENDESA. Aquest centre consta de 32 instal·lacions exteriors naturalitzades i adaptades a l’espècie i un edifici annex. Per motius sanitaris i de tranquil·litat aquestes instal·lacions resten tancades al públic.

TRITÓ DEL MONTSENY

El tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) és un amfibi endèmic de Catalunya. Les seves poblacions, estimades en només uns 1.500 exemplars, es concentren en uns trams molt reduïts de rieres dins el massís del Montseny. Aquesta circumstància la situa al capdavant de les espècies més amenaçades, l’UICN l’ha catalogat en “Perill crític d’extinció”.

L’any 2013 el CF Pont de Suert es va incorporar al Programa coordinat de cria en captivitat del tritó del Montseny, juntament amb Torreferrussa –centre de referència-, i els zoos de Barcelona i Chester (UK).

En aquest programa de cria es treballa en la seva reproducció i manteniment en captivitat degut a la situació d’alta vulnerabilitat i distribució reduïda de l’espècie en la seva àrea de distribució natural, restringida a uns quants torrents del Montseny.

TRUITA COMUNA

El centre piscícola de Pont de Suert es dedica a la cria d’exemplars de truita comuna (Salmo trutta) per al reforç de les poblacions piscícoles i per al manteniment de les zones intensives de pesca.

Si bé la majoria d’individus són d’origen atlàntic, des de l’any 2008 s’està intentant la cria de la truita comuna de llinatge mediterrani. Aquest llinatge autòcton dels rius catalans presenta més dificultats de reproducció que la truita d’origen atlàntic a causa que aquesta última ha estat sotmesa a un procés de captiveri molt més llarg, fet que n’assegura l’adaptació a les condicions de les piscifactories.

CONTACTE

Per a més informació o per concertar les visites: