Les Falles constitueixen una tradició ancestral lligada al solstici d’estiu que se celebra en diverses valls del Pirineu Central. Existeixen variants en la manera com se celebra aquest tradició, però el seu alt valor etnogràfic ha fet que hagin estat reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat sota el nom conjunt de Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus.

En els seus orígens els estudiosos hi veuen reminiscències d’antigues tradicions paganes relacionades amb el culte solar, que han perviscut només en les valls més aïllades dels Pirineus.

Al Pont de Suert, igual com a la majoria dels pobles de l’Alta Ribagorça on existeix la tradició de les falles, hi ha una partida coneguda des de temps immemorial com el Faro, situada en un lloc preeminent des del que es domina tot el terme i que en temps passats degué complir una funció de vigilància i comunicació a través del foc. Aquest és el punt de partida de la baixada de les falles.

La preparació de la celebració arrenca un parell de mesos abans quan es va a fer la llenya al bosc, s’ascla per tal que s’assequi i es van a tallar també els pals d’avellaner que serviran per confeccionar les falles, i amb les falles enceses comença la baixada.

El tipus de falla que es fa actualment al Pont de Suert (antigament se feia amb boixos secs), consisteix en clavar quatre ascles de fusta de pi a l’extrem més gruixut d’un pal d’avellaner i el conjunt reforçar-lo amb una lligada de filferro.

Quinze dies abans de la revetlla es va a fer la plantada del faro, que consisteix en tallar un pi i plantar-lo en el punt més destacat del terme del Faro, farcint-lo d’argelagues i brancatge per assegurar que faci una bona foguerada.

La revetlla de Sant Joan, la nit màgica, els fallaires pugen al faro amb la falla al coll, previstos d’esquelles per fer soroll. Cap a les deu del vespre, ja negra nit, encenen el faro i amb les entorxes enceses comença la baixada de falles. El recorregut és sinuós i els fallaires van dibuixant els revols del camí, formant una serp de foc. A les envistes del poble, quan se senten repicar les campanes de l’Església Vella, arrenquen a córrer, travessen la palanca d’Aragó, pugen pel carrer d’Avall cap a la plaça Major i el Mercadal, i allí es disposen en rogle i llencen les falles al centre formant una gran foguera; en acabat es reparteix beure i comença la revetlla fins la matinada.

La mateixa nit, també es fa una versió d’aquesta tradició pensada per als més petits, que consisteix en plantar el faro en un punt del recorregut proper al poble i fer la baixada de falles poc abans de que ho facin els adults.

Calendari de Falles 2023

Agraïments especials a Sinto Erta, Joan Casimiro, Pedro Pelayo, Manolo Pueyo, Pedro Vera, Patxanet i a l’Associació de Fallaires del Pont de Suert per la seva col·laboració en la realització d’aquesta secció.