¿QUÈ ÉS LA FIRA DE LA GIRELLA?

La Fira de la Girella, que se celebra cada any el tercer o quart diumenge del mes d’octubre, té per objecte la dinamització turística i comercial i la difusió de les tradicions i el llegat cultural del Pont de Suert i de la seva àrea d’influència.

És una mostra de la vida a muntanya, protagonitzada pels antics oficis vinculats al món rural i ramader, on es diferencien cinc sectors o àrees temàtiques: la girella, producte estrella de la fira, i la Confraria de Sant Sebastià; els antics oficis, representatius de la vida a muntanya; el comerç local; la ramaderia i una àrea d’exposicions, relacionades amb la història del Pont de Suert.

La girella és un embotit elaborat amb arròs i carn de corder, tradicional de la zona pirinenca, tant de la de Lleida com de la de la franja d’Aragó, els orígens del qual es remunten a temps immemorials.

Durant la fira es duu a terme una demostració en directe del procés d’elaboració d’aquest producte i, posteriorment, s’ofereix una degustació al públic visitant.

Fira de la Girella, El Pont de Suert, 2023

A més a més d’aquest acte, a la Fira hi són presents diferents actuacions, entre les que destaca el nomenament del Majoral dels Pirineus, que antigament era el pastor encarregat de custodiar el bestiar gros, especialment els bous i els cavalls. Aquest títol honorífic recau anualment en un personatge popular que, simbòlicament, vetlla pel manteniment, recuperació i dignificació de la forma de vida a muntanya.